economic.bg : Балсамираните рози са новият хит сред луксозните подаръци в България


Виолета Генова прави аранжировки с "балсамирани" "вечни" рози, които издържат повече от 365 дни. Тя е видяла това флористично изкуство в Лондон. Ландшафтният архитект разказва пред Economic.bg за аранжировките на балсамирани рози, раждането на това флористично изкуство и мястото му на българския пазар.

- Как се роди идеята за аранжировки на балсамирани рози?

- Преди повече от три години получихкато подарък кутия с рози от моя приятел, докато бяхме в Лондон и  останах много впечатлена от възможността дазапазиш за повече от 364 дни красотата на розите. След това се запознахподробно с флористичното изкуство за балсамиране на рози и създадохме собственбранд, който да носи онзи блясък, лукс и усещане за любов, които изпитах при получаванетона първата си кутия с рози. Всяка една роза в кутията изглеждаше впечатляваща иперфектно аранжирана в общия ансамбъл от красота и стил, които излъчваха. И доднес пазя тази първа кутия с рози у дома.

- Какво представлява самото балсамиране и как то въздейства на цветята, за даиздържат в този вид 365 дни?

- Балсамирането на розите е метод,който е известен от години, но първи започват да го прилагат в ОАЕ, където искат да запазят за по-дълго време красотата и свежестта на розите.Естествените сокове се извличат и се заменят с по-чисти съставки, които дават„втори“ по-дълъг живот на розата и позволяват тя да има еластични стебла, листаи да изглежда напълно „жива“, но без характерния аромат. 

Флористичното изкуствосе заражда във Франция преди столетие, когато майсторите шапкари правилиспециални кутии за шапките на клиентките си. По-късно дамите използвалипразните кутии, за да съхраняват, подреждат и аранжират цветя в тях. Така презгодините се заражда изкуството на розите в кутии. Сега то е много разпространенои популярно не само в Европа, но и в Азия и САЩ. Щастлива съм, че съм създателна българския бранд, който отговаря на всички световни изисквания в сегмента„луксозни подаръци“.

- Трябва ли да се съхраняват по определен начин и някакъв специален сорт розили са това?

- Розите, които получавам в ателиетов София, пристигат от специална ферма в Еквадор. Това са сорт рози, които са сголеми „цветове“, издръжливи са и затова могат да бъдат „балсамирани“. Когатополучите кутия с дълготрайни рози трябва да знаете, че те не се поливат, можеда сложите кутията на сенчесто място в дома ви. Друго важно нещо е да незатваряте кутията, освен в случаите, ако пътувате или я транспортирате. Невадете розите от кутията и не нарушавайте тяхната цялост. При правилносъхранение на кутията с рози може да се радвате на това флористично изкустводори повече от година, споделят наши клиенти.

- Как вървят цените на предлаганата от Вас услуга? Каква е цената на кутиясъс 100 червени рози, например?

- Екипът е проектирал няколкоразлични вида кутии - кръгли и квадратни, изработени от скъпи материали, коитопри допир дават усещането за лукс и специално отношение. Всяка кутия има обемза точно определен брой рози, които се аранжират по определена схема, така чепри отварянето на кутията изненадата наистина да бъде „уау“. Нямаме кутия, коятоможе да побере 100 рози, но си пожелавам следващата година да можем дапредложим и такава изненада за нашите приятели и клиенти. 

Важно е да отбележа,че освен с балсамирани дълготрайни рози, много често клиентите си поръчваткутии с „живи“ рози. Последната новост, която пуснахме е „single“ роза, коятоможе да откриете поставена в индивидуална луксозна кутия от кадифе, носещаусещането за бижу и нещо много ценно. Може да видите в нашия сайт www.grandroses.com вариантите за кутии и брой рози, кактои цените, които сме се стремили да бъдат достъпни за повече хора, които ценяткрасотата, стила и харесват екстравагантните подаръци.


- Как се възприе вашата идея на българския пазар и има ли подобно нещо почвау нас?

- Още преди да стартирам с идеятасе посъветвах с моите бивши преподаватели от Лесотехническия университет, коитоме увериха, че в България има пазар за подобен род флористично изкуство, коетотепърва ще се развива по подобие на повечето европейски и световни градове. Различнотое че, нашата компания предлага идея, която е авторска и е специално съобразенас български пазар и нагласите на потребителите. Ние не желаем да бъдемелектронен магазин, който да продава нещо готово, внесено, а да създавамеавторски кутии за специални поводи и за хора, които могат да дойдат да нивидят, да поговорят и да направим заедно изненадата, която искат да постигнат скутия с рози.

- Какви са последните тенденции при аранжировката на балсамирани рози вкутии?

- Това, което предлагаме в моментае световна тенденция. Ние винаги следим най-популярните компании от Ню Йорк иПариж, които винаги има с какво да ни изнадат, но бих казала, че и нашияфлористичен екип има страхотни идеи, макар че голяма част от жеанията за дизайнна розите в кутии идва от самите клиенти. Дамите харесват много черни рози,желанията им се тяхната буква да е изобразена с червени или бели рози, а мъжетехаресват да подарят класически червени и бели рози или нетрадиционни сини. Ниевинаги съветваме клиентите освен да се съобразят с личното желние на човека, накойто подаряват, да знаят и символиката на цветовете на розите.

- Какви цветове сепоръчват най-много и носят ли някакво послание различните цветове?

- Любовта има няколко цвята- червеното за дълга и истинскалюбов, розовото за първа любов, която е още крехка и момичешка. За новородено едобре да се подарят бели рози, тук може също да се играе с отделните цветове -розови за момиче и сини за момче. Мъжете обичат да подарят двете крайности-класически цветове и нетрадиционните. В момента много голям интерес има към single розите в кутии,които са като скъпо бижу - една роза ,но казва толкова много неща.

GrandRoses® Luxury collection

  
    GrandRoses е флористическа компания, специализирана в първокачествено аранжиране на вечни рози по френски стандарт - в луксозни, дизайнерски кутии. Ние предлагаме един изцяло нов поглед над традиционния букет, като го превръщаме в изискан и модерен артикул.