Виолета Генова: „Балсамирането на розите е сложен технологичен процес“

Виолета Генова: „Балсамирането на розите е сложен технологичен процес“

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr

Виолета Генова е ландшафтен архитект, но от близо година развива фолристичното изкуство на дълготрайните розите в авторски кутии като луксозен подарък не само за звездите, но и за всяка дама и господин в България. Историята на това изкуство започва от френската столица Париж преди столетие, а Виолета се влюбва в него, когато получава подарък кутия с „вечни рози“ в Лондон!

Къде започва за първи път по света този вид „балсамиране“ на розите и откога го правите в България?

Балсамирането на розите е сложен технологичен процес. Извършва се в специализирани за това фабрики, като най-висококачествените такива продукти се произвеждат в Еквадор. Като тенденция, най-рано нашумяват в Арабските Емирства преди няколко години, като рядък, необикновен и високостойностен продукт. Там може да видите едни от най-пищните аранжировки с вечни рози правени някога, като стойността им достига до стойността на един лек автомобил!

Колко дълго време може да се радваме на вечните рози и къде се крие тайната – в съхранението им в кутията или в нещо друго?

Вечните рози са иновативен продукт, който за пръв път ни позволява да се радваме на откъснатата роза за повече от няколко дни. Обикновено издържат от няколко месеца до няколко години. Вечните рози, които идват в моето ателие са от ферма за рози в Еквадор и са със трайност минимум 1 година. Аз ги наричам EternalRoses и виждам че вълнуват и предизвикват положителни нагласи в хората.

Как ви хрумна идеята за розите в кутии и как се приема в България?

Замислих се, че винаги едни от най-хубавите и атрактивни продукти рядко достигат до нашия пазар и до българския потребител и то в оригиналния им вид. Така реших да създам автентичен български бранд GrandRoses, който да е максимално приспособен към нашия пазар, но и конкурентно способен на останалите по света.

За какви поводи са подходящи като подарък тези рози?

За всякакави поводи! А най-хубаво е без повод! Това е един от най-добрите начини да зарадвате любим човек от сърце и да запазите спомена от този момент в лицето на красива роза, която не увяхва! Приказно, нали!

Какво е значението на розите със син или черен цвят

Синият и черния цвят са едни от нетрадиционните цветове. Преминавайки процеса на запазване на розата може да бъде придаден почти всеки възможен цвят! Синята роза означава „Ти си специален/а“. Черната рози е символ на загуба на лоши навици, на лоши чувства, на предишен начин на живот. Тя е символ на отмиране на всичко предишно и започване на ново начало, прераждане.

Какви са начините на съхранение на вашите авторски кутии с рози- изискват ли по-специални грижа?

EternalRoses са изключително лесни за поддръжка. Те не се нуждаят от вода. Не трябва единствено да ги излагаме на директна слънчева светлина, прах, или влага и да бъдем внимателни с тях – да не ги вадим от кутията.

На коя световна звезда искате да изпратите ваша кутия с вечни рози? Има ли родни звезди, които проявяват интерес към вашите кутии с рози?

Тенденцията е толкова нашумяла в Ню Йорк, Лондон, Абу Даби и Париж, че вече едва ли има вече звезда, която да няма такива рози в дома си. Родните ни звезди в много отношения, както и в това не остават по-назад от световните. Често получаваме поръчки за внушителни аранжировки за популярни личности, а някои от тях са и наши клиенти.

Кои се любимите ви цветя, имате ли градина или цветя във вашия дом за които да се грижите?

Нямам любимо цвете, професията ми е такава, че за да си добър в работата, трябва да обичаш всички растения. Вкъщи отглеждам орхидеи заради лесната поддръжка, тъй като нямам много свободно време.

Като ландшафтен архитект кажете ми кой е най-добрият парк или зелено пространство в София, което вие препоръчвате?

Малко са парковете и градинките, които се радват на добра поддръжка, като тези в централните части например Южния парк и градинката при Народния театър. Очаквам с нетърпение реновацията на Борисовата градина, по проект на мои уважавани преподаватели и се надявам това да сполети и останалите емблематични Софийски паркове.


GrandRoses® Luxury collection

  
    GrandRoses е флористическа компания, специализирана в първокачествено аранжиране на вечни рози по френски стандарт - в луксозни, дизайнерски кутии. Ние предлагаме един изцяло нов поглед над традиционния букет, като го превръщаме в изискан и модерен артикул.