Виолета Генова черпи ноу-хау от Дубай за луксозните си кутии с цветове, които издържат цяла година

Розите не са това, което бяха. Това е първата мисъл, която се стрелва през ума ни при вида на кутиите, които Виолета Генова и екипът й проектират с прецизността на хирург и със сантимента на художник към финалния щрих върху платното. Ако искате да избягате от клишето на букета и прозаичността на икебаната, но същевременно с това да направите флористичен подарък, който по финес и благоухание не отстъпва на скъп парфюм или бижу, то произведенията на Виолета са вашата бърза помощ за изненади при специални поводи. Аренжировките с рози, в които специализират, влизат в декорацията на всяка сватба, юбилей или романтична вечер като у дома си. Цветовете издържат цяла година, защото са обработени по специален метод, с който Виолета се сблъсква за пръв път в Лондон преди три години.

Обработката на цветовете продължава един месец, а сортът на използваните рози се отглежда във ферма в Еквадор.
Обработката на цветовете продължава един месец, а сортът на използваните рози се отглежда във ферма в Еквадор.

Всеки стрък е балсамиран, а за да бъде ефектен крайният резултат, се ползва конкретен сорт рози, отглеждан във ферма в Еквадор. „Получих подобна кутия от приятеля ми и още си я пазя като скъп спомен. До тогава не бях виждала нищо подобно и бях много впечатлена от стила и перфекционизма в изработката. Тъй като по онова време още следвах ландшафтна архитектура, след прибирането ми веднага се посъветвах с мои преподаватели за тази технология на запазване на растенията. Тенденцията беше много нашумяла първо в Обединените арабски емирства, затова пътувах и до Дубай, където се срещнах с хора от бизнеса“, разказва Генова, която към днешна дата се е наместила повече от удобно в точната пазарна ниша. Твърди, че българинът има доста адекватна представа за това изкуство и няма проблем да брои 400 лв. за бутиковата опаковка от кадифе, сатен и комбинация от нестандартни цветове като синьо и черно, за да остави без дъх любимата си.

От скоро Виолета развива дизайна и на единични бройки „вечни“ рози, чиито черни кутии са толкова изящни, че при отварянето им очакваш да попаднеш на годежен пръстен с престъпно красив диамант. За да изненадате близък с подобно разлистено „бижу“ ще трябва да се разделите със стотачка.

На допир балсамираната роза е също толкова еластична, колкото и живата.
На допир балсамираната роза е също толкова еластична, колкото и живата.

Предистория

Флористичното изкуство се заражда във Франция преди столетие, когато майсторите шапкари правили специални кутии за шапките на клиентките си. По-късно дамите използвали празните кутии, за да съхраняват, подреждат и аранжират цветя в тях. Така през годините се заражда изкуството на розите в кутии. Сега то е много разпространено и популярно не само в Европа, но и в Азия и САЩ. „Освен че използваме ноу-хау от емирствата, за да запазим максимално автентичния вид на продукта, ние го съобразихме и с нашия пазар, тъй като в ОАЕ можеш да видиш кутии с внушителни размери, струващи цяло състояние. Изработката наистина е бавна, около месец, тъй като кутиите са по наш проект специално за България и в лимитирани количества. Екипът ми е проектирал няколко различни вида кутии - кръгли и квадратни, изработени от скъпи материали, които при допир дават усещането за лукс и специално отношение. Всяка кутия има обем за точен брой рози, които се аранжират по определена схема, така че при отварянето на кутията изненадата наистина да бъде „уау“. Грешно е да се смята, че българите нямаме култура за изисканите неща, доказателство за това е и нашата работа, която почти година се развива повече от успешно на родния пазар“, разказва Виолета.

Розите в единични опаковки напомнят скъпо бижу.
Розите в единични опаковки напомнят скъпо бижу.

Балсамирането е сложен технологичен процес. Първоначално всяка роза се дехидратира, като се извличат естествените й сокове, а след това се заменят с подобрена консистенция, която забавя увяхването и придава на розата свежия вид, който е имала преди да бъде откъсната. Интересното на този метод е че розата остава еластична, а на докосване е абсолютно както преди обработката й. „При балсамирането могат да се изберат различни цветове, почти всички в които може да бъдат “обагрени“ цветовете на розата. Затова и виждам как с интерес в България се приемат рози в син, черен или друг нетрадиционен цвят. Но също така българите залагат и на класиката - червено, бяло, розово и жълто“, обяснява дизайнерката.

Цената на флоралните бижута варира от 100 до 400 лв.
Цената на флоралните бижута варира от 100 до 400 лв.

Искрено и лично

Коя е жената, която застла пътя си към сегмента на луксозните подаръци у нас с розови листенца? Като всяко дете от аналоговото поколение, Вилоета изкарва доста от летата си при баба на село, където се учи да разпознава подправките, хваща ритъма на поливане на зеленчуците и прави първи опит да посади в пръстта нещо различно от скъпоценните карти „Черен Петър“ на съседчето. Връзката си със земята и растенията тя развива и в избора си на образование. „Избрах да уча парково строителство в СГСАГ, след това всичко тръгна от само себе си. Харесва ми това, че ми позволява да развивам въображението си. А няма по-хубаво чувство от това да виждаш нещо в главата си, а след това да го видиш осъществено пред себе си. Природата е това, което остава след нас“, казва хубавицата с ценз по ландшафтна архитектура. Ако трябва да сравни характера й с някое цвете, то то би било Mirabilis Jalapa. „Цветовете му се отварят при мрачно време или по залез, и се затварят при изгрев. Точно обратно на всички останали. Също така от един корен могат да цъфнат различни цветове. Необичайно и различно от всички останали цвете“, обяснява Виолета. В свободното си време тя обича да чете, изучава езици, а от скоро се е запалила и по графичния дизайн.

Виолета изненада дизайнера Роберто Ботичели на откриването на бутика му  в София с една от своите луксозни кутии.
Виолета изненада дизайнера Роберто Ботичели на откриването на бутика му в София с една от своите луксозни кутии.


GrandRoses® Luxury collection

  
    GrandRoses е флористическа компания, специализирана в първокачествено аранжиране на вечни рози по френски стандарт - в луксозни, дизайнерски кутии. Ние предлагаме един изцяло нов поглед над традиционния букет, като го превръщаме в изискан и модерен артикул.